30 tuffa sanningar

Jag sitter här med en väldigt bra sak i handen. En bok om livets trettio tuffa sanningar som bör läsas, innan det är försent. "Too soon old, too late smart" är hans första ord i boken. Sant, så sant. Så, jag tänkte att jag skulle skriva ned hans 30 sanningar så alla har något att tänka över, en torsdag som denna. Enjoy, här har ni hela min novell.

1. Om kartan inte stämmer med terrängen, är det fel på kartan. -Med karta menar författaren vår uppväxt. Det vi lär oss som små. Denna karta är oftast baserad på trygghet och stabilitet, vilket inte riktigt är vad den riktiga världen bygger på.
2. Vi är det vi gör. - Vi är inte det vi känner, vill eller tänker. Vi är det vi gör. För att leva lyckligt måste man alltid ha en önskan att förändras och förbättras, inte fastna i ett önskemönster. Lyckans tre beståndsdelar: Något att göra, någon att älska och någonting att se fram emot.
3. Det är svårt att via logik bli kvitt en uppfattning som aldrig haft med logik att göra. - Att med logik bemöta djupt liggande, vanemässiga känslor och attityder fungerar sällan. De saker vi gör, de fördomar vi har och de upprepade konflikterna som drabbar oss är sällan produkter av rationellt tänkande. Vi människor går som på autopilot och gör samma saker idag som igår, oavsett om det fungerade då eller inte. Vi drivs oftare av impulser, känslor och förutfattade meningar än man kan tro.
4. Preskriptionstiden för de flesta av våra barndomstrauman har gått ut. - Visst formas vi av händelser i vår barndom, vi lär av erfarenheter. Men det är ändå vi själva i slutändan som är ansvariga för de mesta som händer oss.
5. Alla relationer styrs av den som är minst intresserad. - Det behövs visseligen två människor för att bygga upp en relation, men det behövs bara en för att avsluta den.
6. Känslor följer beteende. - Människor försöker alltid styra och förändra sina känslor. Oönskade känslotillstånd kan förstöra och hindra en hel del saker i livet. Men hur mycket vi än försöker kan vi inte ändra våra känslor och tankar. Vad vi däremot kan förändra är hur vi lever, vilket i sin tur kan ha inverkan på känslorna. Träning, tid med de man älskar osv.
7. Var modig, och starka krafter ska komma till din hjälp. - På den här punkten är det en massa kristet drabbel som för mig bara är en massa ord utan innehåll. Men rubriken i sig låter ju vettig, men kanske inte som en tuff sanning.
8. Perfektion är det godas fiende. - Som små får vi lära oss att social status och ekonomisk framgång är lika med lycka. Vi lever i ett konkurrenssamhälle där alla vill vinna. Vinnare, förlorare, gott och ont. Att få vara populär ligger nära jakten till perfektion. Positivt är dock att perfektionister gör världen bättre för oss andra, deras arbete blir aldrig "bra nog". Men de måste lära sig släppa kontrollen och bara vara människor ibland.
9. De två viktigaste frågorna i livet är "varför?" och " Varför inte?"- Konsten är att veta vilken man ska ställa. - "Det liv som inte undersöks är inte värt att leva."- Sokrates. Det är oftast lättare att ställa fråga "varför?", och svara på den, än med "varför inte?". Oftast för att man inte vill veta svaret på det sista och för att man måste tänka efter mycket djupare för att kunna svara på den.
10. Våra största styrkor är våra största svagheter. - Exempel: De som begär mycket av sig själva har ofta höga krav på omgivningen. I arbete och studier är detta en stor styrka men i relationer fungerar det oftast inte alls.
11. De säkraste fängelserna är de som vi bygger åt oss själva. - Allt vi är rädda för att pröva, alla ouppfyllda drömmar bygger begränsningar. Rädsla och ängsla håller oss borta från att bli lyckliga. Brutna löften till oss själva utgör stora delar av våra liv. Att ha låga förväntningar skyddar oss från besvikelse.
12. Gamla människors problem är ofta allvarliga men sällan intressanta. - Äldre stämplas ofta som klena till både kropp och själ, de har efter pensionen ingenting bra att bidra med för samhället. Man isolerar dem för att de inte längre kan lära oss något. Däremot tjänar vi gärna pengar på dem genom kosmetika, mediciner, plastikkirurgier osv.
13. Lycka är den maximala risken. - Är man lycklig har man allt att förlora. Som deprimerad har man bara något att vinna. För att våga vara lycklig krävs en hel del mod. Att bli lycklig är att ta risken att förlora den lyckan.
14. Äkta kärlek är som äpplet i Edens lustgård. - Som barn föds vi med oskuldsfulla illusioner om vad livet innebär men alltmedan vi växer upp spricker dessa. Vi inser att livet är en kamp. Adam och Eva gick från ett lyckligt, naket och nyfiket liv till att smaka på äpplet och då gick allt åt helvete.
15. Det är bara dåliga saker som händer snabbt. -När man tänker på sådant som plötsligt förändrar ens liv är det nästan bara dåliga saker;  Olyckor, förlorade jobb/människor, förfäliga besked från läkare. Om man bortser från oväntade arv, fotbollsmål, lotterivinster och liknande är det de dåliga saker som händer snabbast.
16. Inte alla som irrar omkring går vilse. - Många människor nöjer sig med ett bra jobb, en trevlig famij och ett lugnt stilla liv. Men andra människor blir inte nöjda förns de "hittat sig själva". De irrar tills de hittar rätt, utan att gå vilse.
17. Obesvarad kärlek är smärtsam men inte romantisk. - Längtan efter att bli accepterade precis som vi är, är så stark att vi inte bryr oss om ifall det är besvarat. Gränsen mellan romantisk kärlek och besatthet är lite suddig. Skillnaden är att besatthet kan förekomma hos en ensam person. Det plötsliga känslosvall och lockelsen vid " kärlek vid första ögonkastet" till exempel är nästan andlig och hindrar oss från att vilja utveckla något djupare än bara lust.  Sexuell attraktion är inte samma sak som förälskelse.
18. Ingenting är mer meningslöst, eller vanligt, än att göra om samma sak och vänta sig nytt resultat. - Den här punkten är mest riktad till förhållanden. Man säger alltid efter ett uppbrott att man lärt sig saker och inte ska göra om det. Varför fungerar det inte då? Jo, för att vi alla är samma personer filosofiskt och beteendemässigt oavsett ålder. Man lär av sina misstag, men man kommer göra om dem.
19. Förgäves flyr vi från sanningen. - Man hör det man vill höra och ser det man vill se, som det brukar heta. Hur mycket bevis det än finns för något så ser vi dem inte om vi inte är angelägna om att veta sanningen. Adopterade barn har framförallt den här förmågan.
20. Det är ingen bra idé att ljuga för sig själv. - Förnekelse framförallt. Lite som nummer 19. Folk vill inte gärna ta ansvar för sig själva utan kommer istället med enkla bortförklaringar framför svår självrannsakan. Sanningen kanske inte befriar oss men det finns inget så dumt som att ljuga för sig själv för bekvämlighetens skull.
21. Vi dras alla till myten om den perfekta främlingen. - Ingenting skapar så mycket missnöje som att som ung tro att man valde fel partner. De tankarna ger upphov till fantasier om att någon människa ska rädda oss med sin kärlek från allt ont. När detta inte inträffar blir folk otrogna istället, då de tycker det är nära nog.
22. Kärlek försvinner aldrig, inte ens i döden. -Kärlek försvinner inte när någon har dött, man fortsätter älska den personen. Man fortsätter älska det den har bidragit med i ens liv och de minnen de har gett en. Kärleken förändras men den blir aldrig mindre eller svagare. ( ganska logisk punkt, men visst...)
23. Vi vill inte bli tillsagda vad vi ska göra. - Tänk hur mycket i livet som består i tillsägningar och kritik. Vi älskar att kritsera folk och betydligt mycket mer tid går åt till det än till att berömma folk. Människor är inget lydigt folk, vi vill göra allt själva och på vårat eget vis. Alltid på jakt efter frihet.
24. Största fördelen med sjukdom är att den befriar från ansvar. - Av allt i livet är eget ansvar och att ta hand om andra det som betynger oss mest. När ingen annan lindring finns är sjukdom och handikapp något som samhället accepterar som orsak nog att avsäga sig ansvar för. Destu längre en människa är sjuk destu större är risken att sjukdomen blir personens identitet, vilket gör att de aldrig kommer tillbaks till sitt ansvarsfulla jag igen.
25. Vi är rädda för fel saker. - Annonsers uppgift är att skapa oro för saker vi egentligen inte borde oroa oss för. Vad vi äger, hur vi ser ut, hur vi presterar sexuellt osv. En missnöjd kund är mer benägen att köpa. På samma sätt arbetar politkerna och nyheterna. De vill skrämma oss av olika anledningar och vi går på det, när det finns så mycket annat viktigt vi skulle behöva oroa oss för.
26. Föräldrars förmåga att forma barns beteende, förutom till det sämre, är begränsad. - Föräldrar lägger gärna beslag på sina barns framgångar, trots att de egentligen inte har någonting med dem att göra. Snarare tvärt om. Barn hör sina föräldrars uppmaningar men ser dem göra tvärtom, då slutar barnen lyssna. De gör förmodligen precis tvärtom mot vad deras föräldrar har sagt och följer vad de gör istället.
27. De enda verkliga paradisen är de som vi har förlorat. - I minnet var allt bättre förr...billigare, tryggare, vänligare, bättre familjeförhållanden, barnen var mer respektfulla osv. Man längtar alltid tillbaks till sina trygga barndomsår då man slapp oroa sig för något. Nu vet alla ju att det inte var bättre förr, men känslan och nostalgin gör det till ett paradis för var och en av oss.
28. Av alla former av mod är förmågan att skratta den djupast terapeutiska. - Kärnan i all humor är förmågan att bli förvånad. Förmågan att skratta är en av två saker som faktiskt skiljer oss ifrån djur. ( det andra är förmågan att begrunda vår egen död...) Det finns fullt med bevis på att humor och skratt har en läkande effekt, på alla problem. Att våga släppa sina problem och låta skrattet komma fram är fruktansvärt viktigt.
29. Mental hälsa kräver valfrihet. - Att känna sig begränsad är något vi människor inte klarar av. Sjuka människor blir ofta deprimerade i följd av att de inte kan göra vad de vill, att de blir låsta vid sin sjukdom. Valfrihet behövs för ett lyckligt liv.
30. Förlåtelse är ett sätt att släppa taget, men det är inte samma sak. - Att släppa taget om en traumatisk barndom och gå vidare är inte samma sak som att förlåta det som hänt. Att förlåta sina föräldrar för sin traumatiska barndom är heller inte samma sak som att släppa taget, men det går ofta hand i hand.

Så, där har ni dem. Hoppas ni lärde er något, I sure did. Nu har jag varit psykologisk och filosofisk i flera timmar och nu ska jag återgå till mina skönlitterära böcker, och kanske lite mat. Ha det!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0